Licitatii

Detalii si informatii despre bunuri, le solicitati de la creditor, atunci cand mergeti sa vedeti bunurile..

 

Nu sunati dupa licitatie sa intrebati daca s-a vandut bunul. Nu se dau telefonic informatii din dosare si despre ce s-a facut in dosar. Informatii din dosare, se dau personal, doar partilor. In cazul in care un bun nu s-a vandut, va fi reluata licitatia si va publicata online, in felul acesta toata lumea primind informatia in acelasi timp. Nimeni nu este mai special sau mai “egal” decat ceilalti, prin urmare nimeni nu va fi informat preferential daca va fi sau nu o noua licitatie.

 

Cum fac oferta si cand trebuie depusa?

Oferta nu trebuie transmisa prin email ori fax, ci se va completa un formular tipizat inainte de inceperea licitatiei, sau veniti cu oferta scrisa de acasa. Nu vreau sa primesc ofertele inainte, pentru mai multa transparenta, am sa aflu despre ofertele fiecaruia odata cu toata lumea, dandu-le citire in licitatie. Daca sunt oferte peste suma la care a fost evaluat bunul, licitatia va incepe de la cea mai mare suma ofertata. Pasul de licitatie , desi neprevazut in vreo lege sau regulament, este conform cutumei biroului, de 50 de euro pentru auto evaluate sub 3000 de euro si de 100 de euro pentru auto evaluate la peste 3000 de euro. Nu acceptam sume de 1 euro sau 7 euro peste, pentru ca ne-am intinde pe 2 zile cu o singura licitatie. Desigur, este exagerat, insa ati prins ideia.

Unde se plateste cautiunea?

Nu se pot achita la biroul nostru cautiunea si nici diferenta de pret,  ci doar prin banca. Cont RO31 BREL 0002 0006 3508 0100(RON) / RO47 BREL 0002 0006 3508 0200(EURO) deschis la Libra Bank S.A. – Sucursala Pantelimon. Atat garantia, cat si diferenta de pret atunci cand se adjudeca bunul, se pot plati atat in euro, cat si in lei, cu exceptia TVA-ului , care se plateste doar in lei.

Atentie, la garantia de 10 % nu se adauga si TVA. Doar adjudecatarul achita TVA, atunci cand plateste si diferenta de pret. TVA-ul se achita doar in lei, plata in euro sau dolari este exclusa.

Atentie, daca platiti din alta banca este posibil ca in ziua licitatiei suma sa nu se regaseasca in contul de consemnare si sa nu puteti participa la licitatie.

Este preferabil sa achitati garantia de 10% cash, la Libra Bank si sa cereti recipisa de consemnare .

 

Ce suma pot oferi pentru bunul licitat?

Avand in vedere faptul ca legea ne obliga ca, in cazul in care nu se ofera pretul de evaluare, sa scadem pretul cu 25% in aceeasi zi, nu se pot admite oferte sub 75% din valuarea de evaluare (fara TVA) a bunului, pret sub care nu se poate vinde. Ofertele mai mici vor fi considerate neserioase, fiind evident faptul ca este vorba despre un fals licitator, care nu doreste sa adjudece.

 

Ce fac daca nu am castigat licitatia, am pierdut garantia, sau o pot recupera?

In cazul in care nu ati adjudecat, dupa licitatie, executorul judecatoresc va va restitui recipisa semnata si stampilata, recipisa cu care veti merge la Libra Bank sa va recuperati suma depusa cu titlu de garantie de participare.

 

Am adjudecat, cand trebuie sa aduc restul banilor?

Avand in vedere ca este o vanzare mobiliara, diferenta de 90% se aduce/vireaza in aceeasi zi. Se poate achita in termen de 5 zile, doar cu acordul scris al creditorului, dar nu mizati pe acest lucru, legea nu il obliga in niciun fel. Atentie, termenul de 30 de zile despre care stiati dumneavoastra, este doar la licitatiile pentru imobile (apartamente, garsoniere, case, terenuri).

 

Ce acte sunt necesare pentru licitatie?

Daca sunteti persoana fizica, aveti nevoie de un act de identitate si recipisa de consemnare de la Libra Bank. Daca licitati pentru alta persoana, aveti nevoie de o procura notariala.

Daca licitati pentru o persoana juridica, aveti nevoie de recipisa de consemnare de la Libra Bank, delegatie din partea firmei, copie a CUI-ului si  Hotarare AGA (daca sunt 2 sau mai multi asociati) sau Decizie a asociatului unic pentru participarea la licitatie in scopul achizitionarii bunului.

Informatii suplimentare despre masini, veti gasi in publicatia de vanzare si raportul de evaluare. Acestea, precum si foto suplimentare, le accesati dand click pe poza masinii care va intereseaza.